İstanbul
DOLAR31.9818
EURO34.8472
ALTIN2243.6

Mim Kemal Öke kimdir?

Mim Kemal Öke kimdir?

Mim Kemal Öke, 1955 yılında İstanbul’da doğdu. Kendisiyle aynı isme sahip olan ve Atatürk’ün doktoru olarak bilinen Mim Kemal Öke’nin torunudur. Annesinin dedesi ise Demokrat Parti kurucularından olan Ekrem Hayri Üstündağ’dır.

'SİYASET' ÖNYARGISI

Siyaset dünyasının içinde olmasa da siyaset, hayatını birçok noktadan etkilemiştir. Atatürk’ün doktorluğunu yapan dedesinin masonik bağlantıları olduğu iddiasıyla kendisine de yüklenilmiştir.

Kendisinin bir ilgisi olmadığını dile getiren Öke, bu önyargılardan dolayı oldukça yorulmuştur ve aksini ispatladığını düşünmektedir.

Annesi zincirlenen olaylarla acı bir hayat yaşamıştır. Babası (Öke’nin dedesi) Bülent Üstündağ’ın yazmış olduğu 1946 seçimleriyle ilgili bir eleştiri yazısı sebebiyle, gazetede sorumlu müdür olarak görünen annesi yani Öke’nin anneannesi tutuklanmıştır.

O zamanlar hamile olan anneanne, hapiste kızını doğurmuştur, buna üzülen dedesi Bülent Üstündağ, dayanamayarak intihar etmiştir. Yıllar geçtikten sonra da anneannesi ve hapiste doğan teyzesi hayatlarına son vermiştir. Bu olanlar annesine oldukça tesir etmiş ve psikolojik sıkıntılar çekmiştir. Bir röportajında annesinden bahseden Öke, annesine şizofreni tanısı konduğunu söylemiştir.

CAMBRİDGE'E UZANAN YOL

1973 yılında Robert Koleji’nden mezun olmuştur. Üniversite eğitimi için İngiltere’ye gitmiştir. Cambridge Üniversitesi’nde iktisat ve tarih bölümlerinden mezun olmuştur. Bu süreçte tanıştığı bir papaz sayesinde namaza başlayarak İslam dinine iyice bağlanmıştır.

Yüksek lisansını Sussex ve Cambridge’de tamamlamıştır. Bir süre Birleşmiş Milletler’de (BM) danışmanlık yapmıştır.

1980 yılında Neval Ertosun’la dünya evine giren Mim Kemal Öke, 1981’de de oğlu Alihan’ı kucağına almıştır. Aynı yıl Türkiye’ye dönmüşlerdir. Doktorasını İstanbul Üniversitesi uluslararası ilişkiler alanında yapmıştır. Daha sonra ise Boğaziçi Üniversitesi’ne geçmiştir. 1984 yılında doçent, 1990 yılında da profesör olmuştur. Prof. Dr. Mim Kemal Öke, 35 yaşında profesörlük unvanı alarak, Türkiye’de bu unvanı alan en genç kişi olmuştur.

TRT YILLARI

1983 yılında TRT’de danışmanlık yapmaya başlamıştır. 6 yıl TRT’de çalışmış ve bu süreçte belgeseller için metin yazarlığı da yapmıştır. 1990 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ne geçerek, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü müdürü olmuştur.

1991 yılında, kızı Nazlı dünyaya down sendromlu olarak gelmiştir. Hayatı Nazlı’dan sonra çok değişmiştir. Aynı yıl “Haydi Bastır” adlı yarışma programında sunucu olmuş ve bu sayede ülke çapında tanınmaya başlamıştır. Kızının alacağı fizyoterapi tedavisi için bir süre yurtdışında yaşamıştır. Bu süreçte down sendromlularla oldukça yakından ilgilenen Öke, “47. Kromozom” adında bir kitap yazmış ve 1994’te yayımlamıştır.

3 DİLDE MAKALE, 3 ROMAN

Öke’nin İngilizce, Arapça ve Urduca dillerinde, Türk dış politikası alanında çeşitli kitap ve makaleleri vardır. Bunların yanı sıra yazarlığı da oldukça kuvvetli olan Öke, 3 roman yazmıştır.

2002’de Beykent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı olmuştur, 2 yıl devam eden başkanlığından sonra 2005’ten 2011’e kadar İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde yine aynı bölümün başkanlığını yapmıştır. İki sene İletişim Fakültesi’nde dekanlık yapmıştır. Akademik yaşamı bu üniversitede devam etmektedir.

Mim Kemal Öke, TRT1'de yayımlanan Uyanış Büyük Selçuklu dizisine konuk oyuncu olmuştu. 

Öke ayrıca, Dilsiz filminin başrolünü paylaşmıştı. 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar