İstanbul
DOLAR31.9818
EURO34.8472
ALTIN2243.6

Diş macunu alırken dikkat etmemiz gereken şeyler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diş macunu alırken dikkat etmemiz gereken şeyler
Abone ol

Birçok diş macunu, toprakta ve kayalarda natural olarak tespit edilen bir mineral olan florür içerir. Fakat en uygun kullanımda yararlı olan florür çok çok kullanıldığında sıhhat amacıyla risk oluşturabilir. Diş macunu hekimlerin önerdiği şekilde kullanılırsa içerdiği florür bakımından zararsızdır. Fakat tavsiye edilen miktarın üstüne çıkıldığında zararlı olabilir. Diş Hekimi Turan Şahan, diş macunundaki florür konusu ile ilgili bilgi verdi.

Florür, ilerleyen mineyi güçlendirir ve plağın namacıyla bulunduğu bakterilerden kaynaklanan asit üretimini yavaşlatır. Bu sayede dişleri mühim ölçüde korur. Bakteriler dişi aşındıran asitleri meydana getirmek amacıyla şekerle birleştiğinde demineralizasyon meydana gelir. Florür dişleri bu hale karşı korur. Florür ilaveten remineralizasyonu da teşvik eder. Bu prosedür aside sağlam yeni yüzey kısmı meydana getirmek amacıyla dişe kalsiyum ve fosfat iyonları getirir.

ÇOCUKLARIN DİŞ MACUNUNU YUTMASI RİSKLİ Mİ?

Çok çok florür ''diş florozisi''ne yol açabilir. Florozis, diş minesinin renginde farklılık meydana getiren bir durumdur. Bu renk farklılığı genelde ak ya da  bazı durumlarda kahverengi lekeler olarak kendini gösterir.
Florozis çoklukla diş oluşumu devam eden yaşlardaki çocukların diş macununu tükürmek yerine yutmasıyla meydana çıkar. Bunun dışında flor seviyesi yüksek su içilmesi ve flor tableti tüketimi sonunda da florozis gelişebilir.

Florozis vakaları genelde çok hafiftir. Orta ile kuvvetli vakalarda, dişlerde koyu lekeler ve çukurlar dahil olmak üzere daha dikkat çekici ve kapsamlı mine farklılıklari meydana gelir. Diş macunundan çok çok florür alma mümkünlülüğü düşüktür ancak diş macunu yutma mümkünlülüğü daha yüksek olan çocuklar amacıyla risk barındırmaktadır.


Dental florozis tehlikesini azaltmak amacıyla ebeveynler şunları yapmalı:

- 6 yaş ve altındaki çocukları diş macunu yutmaktan caydırmak hedefiyle sık sık denetim etmeli ve konuyu yüzeyel olarak onların anlayacağı şekilde anlatmalı.

- 3 ila 6 yaş arasında sarfedilen diş macunu miktarı bezelye büyüklüğünü geçmemeli ki bu kullanım seviyesi yetişkinler amacıyla de yeterli.

- 2 yaşın altındaki çocuklar amacıyla pirinç yüyüklüğünde macun tüketimi yeterli.

İnsülin direncini kırmak amacıyla yapılabilecek 5 sıhhatli öneri
İLGİLİ HABER
İnsülin direncini kırmak amacıyla yapılabilecek 5 sıhhatli öneri
İYİ DİŞ MACUNUNUN ÖZELLİKLERİ

O kadar çok diş macunu alternatifi var ki insanların kendileri amacıyla hangisinin doğru bulunduğunu belirlemesi zor olabiliyor. Sorulacak ilk soru, bireyin florür sahibi olan diş macunu isteyip istemediğidir. Florür içermesi isteniyorsa büyük markaların çoğunda detaylı florür ürünleri mevcuttur. İstenmiyorsa florür içerme mümkünlülüğü daha düşük olan natural diş macunlarına yönelmelisiniz.

Eğer tercih florürlü diş macunu almaksa, 3 yaşına kadar olan çocuklar florür düzeyi milyonda 1000 (ppm) olan diş macunu kullanmalıdır. 3 yaş ve üstü amacıyla ise bu seviyenin 1.350-1.500 ppm olması gerekir.

Florürlü diş macunu kullanacaksanız şu özellikleri arayın:

- Florür içeriği bilimsel limitleri aşmamalı.

- Diş titizliğini azaltmak, mine erozyonunu önlemek ya da  diş eti iltihabını azaltmak gibi diş sağlığını tedavi etmek amacıyla gereken aktif bileşenlere sahip olmalı.


- Kendisinde barındıdığı tatlandırıcılarda mutlaka şeker olmamalı.

- Emniyet ve faaliyeti gösteren bilimsel kanıtlara sahip olmalı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Diz kireçlenmesine tedavi !Önceki Haber

Diz kireçlenmesine tedavi !

BEYAZ SARAY'DA ŞOK !Sonraki Haber

BEYAZ SARAY'DA ŞOK !

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar