İstanbul
DOLAR31.9818
EURO34.8472
ALTIN2243.6

Günlük tuz tüketimine dikkat!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Günlük tuz tüketimine dikkat!
Abone ol
Sağlık Bakanlığı, aşırı tuz kullanımına bağlı sıhhat problemlerinin önüne geçilebilmesi amacıyla şahıs başı günlük tuz kullanımının bir tepeleme çay kaşığını aşmaması ikazında bulundu.

Tuz Alışkanlığımızı Değiştirelim" ilişkisini işleyecek.


 
Halk sağlığına Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, kişilerin her gün yediği tuzun dörtte üçü paketlenmiş ve hazırlanmış besinlerde bulunuyor. Bu amaçla bilhassa besin endüstrisinin tuzu azaltma politikaları ehemmiyet taşıyor.

Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) tavsiyesi tarafında günlük kişi başı 5 gramın altında tuz kullanımını öneriyor. Bu miktar bir tepeleme çay kaşığına ya da  bir silme tatlı kaşığına denk geliyor.

Bu miktar, gün içerisinde bütün besinlarla alınan tuzu da kapsıyor. Hem de tüketilen tuzun iyotlu olması gerekiyor.

TAHIL VE MEYVE BAZLI BARLAR, HAZIR SOSYAL AŞIRI TUZ İÇERİYOR

Bakanlıkça 2017'de oluşturulan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'na göre, günlük kişi başı tuz kullanımı 10,2 gramla DSÖ doğrulusunda tavsiye edilen miktarın iki katı üzerinde seyrediyor.

Aşırı tuz kullanımı, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, hipertansiyon, inme, osteoporoz ve birtakım kanser türlerinin meydana gelmesine namacıyla olabiliyor.

Aşırı tuz sahibi olan besinlar ortamında ketçap, hardal, soya gibi hazır soslar, cips, tahıl-meyve bazlı bar, patlamış mısır gibi atıştırmalık ürünler, tuzlanmış kuru yemişler, turşu ve salamura besinlar, aRomalı-aRomasız, natural ya da  natural olmayan gazlı-gazsız mineralli içecekler ile evde hazırlanan salça, tarhana gibi yiyecekler yer alıyor.

AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİ ÖNLEMEK İÇİN BESİN ETİKETLERİNE DİKKAT EDİN

Bakanlık, aşırı tuz kullanımının azaltılması amacıyla ambalajlı ürünlerin besin etiketlerinde yer alan "mono sodyum glutamat, sodyum nitrat, sodyum bikarbonat, sodyum sitrat, sodyum askorbat" gibi bütün sodyumlu bileşiklere ilgi edilmesini öneriyor. Çünkü bu bileşikler besinnın tuz/sodyum içeriğini de artırıyor.

Yemek hazırlama, pişirme ve tüketim esnasında ek edilen tuz miktarının azaltılması, hem de besinların bileşiminde sodyum bulunması amacıylaiyle hazırlama ve pişirme esnasında tuz eklenmemesi de tavsiye ediliyor.

Hem de masada yemeklere tuz eksi edilmemesi, masadan tuzlukların kaldırılması, aşırı tuz sahibi olan ürünlerin az tüketilmesi, salamura ürünlere suda yıkama ve bekletme gibi işlemlerin uygulanması, dışarda yenilen yemeklerin az tuzlu ya da  tuzsuz hazırlanmasının istenmesi, tuz yerine soğan, sarımsak, baharat, limon, sirke gibi natural lezzet artırıcıların tercih edilmesi de ehemmiyet taşıyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeliden Erdoğan'a destekÖnceki Haber

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeliden Erdo...

Yıldız Tilbe'ye İptal şoku!Sonraki Haber

Yıldız Tilbe'ye İptal şoku!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar