İstanbul
DOLAR31.9818
EURO34.8472
ALTIN2243.6

Murat Bardakçı'dan sert tepki !

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Murat Bardakçı'dan sert tepki !
Abone ol
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasını taşıyan 5 Mart 1926 tarihli kararnameyi paylaşarak "Hutbelerde isim anılmasını merhumun kendisi istememiş" dedi. Erbaş'a cevap Murat Bardakçı'dan geldi.

MedyaRadar'ın haberine göre Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hutbelerde anılmaması ile alakalı eleştirilere ilk kez cevap verdi. Erbaş, “Namacıyla görmezler, kavramak olası değil. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü gönderdiğim videolarda da göreceğiniz gibi her vesileyle anıp dua ediyoruz. Biz gereğini yapıyoruz" dedi.

'MERHUMUN KENDİSİ İSTEMEMİŞ'

Erbaş, videolarla birlikte biri Osmanlıca, öteki Türkçeye çevrilmiş iki belge gönderdi. Atatürk ve devresinin bakanlarının imzasını taşıyan 5 Mart 1926 tarihli kararnamede bunlar makalelı: 

“Bundan itibaren camilerde hutbelerde şahıs ismi söylemeksizin ‘millet ve cumhuriyetin kurtuluşu amacıyla' dua edilmesi karar kılınmış ve bu kararların tüm vilayetlere İçişleri Bakanlığınca tebliğ edilmesi amacıyla havale edilmiştir.”

 
MURAT BARDAKÇI'DAN SERT YANIT

Tarihçi yazar Murat Bardakçı, Habertürk'te kaleme aldığı makalesinde Ali Erbaş'ın açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. "Bu kararnamenin Mustafa Kemal’in isminin hutbelerde geçmemesi hususu ile hiçbir alâkası yoktur, uydurmayın!" başlıklı bir makale  kaleme alan Bardakçı, Erbaş'a sert sözlerle yüklendi.

"Orijinali Cumhuriyet Arşivi’nde tespit edilen ve ortalıkta esasen dolaşan belgeyi Saygı Öztürk, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın gönderdiğini belirterek Sözcü’deki köşesinde bugün tekrar yayınladı..." diyen Bardakçı, "Kararda, günümüzün Türkçesi ile “Bundan bu tür hutbelerde isim zikredilmeden milletin ve Cumhuriyet’in selâmet ve saadetine dua edilmesi kararlaştırılmış ve bu kararın tüm vilâyetlere tebliği İçişleri Bakanlığı’na havale edilmiştir” deniyor.." diyerek kararın detaylarını açıkladı.

KARARNAME, HALİFE İÇİN ÇIKARTILMIŞTI!

"Diyanet İşleri Başkanı’nın ve Saygı Öztürk’ün yazdıkları bu tür ama meselenin bambaşka ve çok daha mühim bir yönü var" diyen Bardakçı, "Sözhususu kararname 5 Mart 1926’da değil, o tarihten tam iki yıl evvelce, 5 Mart 1924’te çıkartılmıştır, kararnamenin altında tespit edilen Rumî “5. 3. 1340” tarihi, Milâdî 5 Mart 1924’ün karşılığıdır! Daha da mühimsi; hutbelerde isminin geçmemesi talimatı verdiği kişi Mustafa Kemal değil, hilâfetin o tarihten iki gün evvelce ilga edilmesi üstüne aynı gece Türkiye’den çıkartılan Halife Abdülmecid Efendi’dir!" dedi.

Kaynak:Özel Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yakışıklı Şarkıcı Tan'dan büyük isyan!Önceki Haber

Yakışıklı Şarkıcı Tan'dan büyük isyan!

Gülben Ergen'den arka arkaya konser !Sonraki Haber

Gülben Ergen'den arka arkaya konser !

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar