İstanbul
DOLAR31.9818
EURO34.8472
ALTIN2243.6

Kıyıya vuran Yunuslar üzdü !

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kıyıya vuran Yunuslar üzdü !
Abone ol
Son 10 gün içerisinde İstanbul’da 25, Sinop’ta ise 15 yunus kenara vurdu. Eksperler yunusların Ukrayna’daki bombardıman seslerinden etkilenmiş olma ihtimalini söyledi.

Sabah Gazetesi'nden Bulut Yamandağ'ın haberine göre Karadeniz'de toplu yunus ölümleri ilgi çekici bir boyuta ulaştı. İstanbul'da çok sayıda yunus kenara vurdu. 

Eyüpsultan ilçesine bağlı Akpınar sahili resmen yunus mezarlığına döndü.

Bölgede kimsesiz hayvanlar amacıyla besleme yapan hayvanseverler son 10 günde boyları 1-2 metre arasında değişen 25 yunusun kenara vurduğunu söyledi.

Afalina, tırtak ve mutur adıyla tanınan 3 yunus türünün yer aldığı Karadeniz'deki yunusların ölüm sebebi araştırılıyor.

Aynı görünüm bir vakit evvelce de Sinop'ta yaşandı. Akliman sahilinde kenara vurmuş durumda aşağı yukarı 15 ölü yunus belirlendi. Tedirgin eden toplu ölümlerle alakalı araştırma başlatıldı.

Köpekleri beslerken sahile vuran yunusları gören hayvansever Gürkan Gazoğlu, "Bu bölümde yıllardır besleme yapıyorum. Daha evvelce bu şekilde toplu yunus ölümleriyle karşılaşmadım. Bu noktanın tam karşısında harpın devam ettiği Odessa var. Yunuslar bir aydır vakitn harp sebebiyle mi ölüyor bilemiyorum" ifadelerini kullandı.

'GÜRÜLTÜ STRESE SOKUYOR'

Uzmanlar ise yunus ölümlerine neden olabilecek ihtimalleri şu şekilde değerlendirdi:

Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Hidrobiyolog Prof. Dr. Nagihan Gülsoy: Yunuslar, yönlerini ve besinlerini ekolokasyon (biyolojik sonar) sayesinde bulan, sesle haberleşen canlılardır. Hayat alanlarındaki ve göç yollarındaki gürültü kirliliğinden son derece etkilenirler. Ukrayna ile Rusya arasındaki harp sebebiyle Karadeniz'in kuzey kıyılarındaki bombalamaların, mayınların yol açtığı aşırı gürültünün oluşturduğu gerilim ve işitme merkezlerinin zarar görmesi yüzünden de ölümler gerçekleşmiş olabilir. Balık avcılığı amacıyla denizlere atılan ağlar, denizdeki kirlilik ile bakteri ve virüslerin sebep bulunduğu hastalıklar da yunusların ölümüne namacıyla olmuş olabilir.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu: Kalkan balıkları yumurtlamak amacıyla bu dönemlerde kıyılarımıza yaklaşırlar. Bu balığı yakalamak amacıyla sarfedilen ağlar uzun ve geniş gözlüdür. Yunusların bu ağlara takılıp boğularak öldükleri biliniyor.

Kaynak:Özel Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hadise'nin Sapığından mektup !Önceki Haber

Hadise'nin Sapığından mektup !

İvana Sert'e sert tepki !Sonraki Haber

İvana Sert'e sert tepki !

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar