İstanbul
DOLAR31.9818
EURO34.8472
ALTIN2243.6

Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye detayı !

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye detayı !
Abone ol
Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat'tan beri devam eden savaşta diplomasi yolu ile çözüm yolu ağırlık kazanırken İngiliz Financial Times gazetesi, 15 maddelik bir barış anlaşmasının gündeme geldiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta aldığı kararla Ukrayna’yı işgal etmesinin sonrasında geçtiğimiz 22 günde barışa yaklaşılıyor. Son vakitlerde devlet önderleri ve bakanları arka arkaya görüşme yapar iken İngiliz Financial Times gazetesi, Rusya ve Ukrayna’nın savaşı bitirmek amacıyla 15 maddelik bir uyuşma planının taslağı üstünde çalıştıklarını yazdı.

Planda, Kiev’in tarafsızlığını ilan etmesi ve askeri güçlerinin sınırlarını kabul etmesi halinde Rusya’nın ateşkes ilan ederek çekileceğini transferi ilgi çekti. Barış görüşmelerine katılanlardan alınan bulgularla hazırlanan haberde tarafların pazartesi günü müzakere masasında bunların hepsini görüştüğünü aktardı.

TÜRKİYE DETAYI DİKKAT ÇEKTİ

Görüşmelerde Türkiye ile alakalı bulgular de yer aldı.

Financial Times’a konuşan yetki sahibiler, “Kiev’in NATO’ya katılma isteğini geri çekmesi ve ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerden koruma karşılığında yabancı askeri üs ve silahlara ev sahipliği yapmamasının sözünün verilmesinin istendiğine” ilgi çekti. Ukrayna güvenliğine karşı batı ülkelerinin garantör olmasının Moskova ile uyuşma konusu ile alakalı büyük bir engel bulunduğu belirtilirken, son vakitlarda Moskova ve Kiev de görüşmelerde gelişme sağlandığını duyurmuştu.

Fakat Financial Times’a konuşan birtakım Ukraynalı yetkililer Rus önder Putin’in bu uyuşmayla ilgilenmediğini ve yalnızca askeri güçlerinin yeniden vakit kazanması amacıyla bu hamleyi yaptığını öne sürdü.


Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin kıdemli danışmanı Mykhailo Podolyak ise Financial Times’a konuştu. Podolyak, “Yapılacak rastgele bir uyuşmada Rusya’nın 24 Şubat’tan beri ele geçirdiği mekanları terk etmesini de içerecek. Bunlar arasında Azov ve Karadeniz bölgesindeki yerler ile Kiev’in doğusu ve kuzeyi de yer alıyor” dedi.

“UKRAYNA MODELİNİ ÖNERDİK”

Podolyak, “Şu an etkili bir Avrupa emniyet sistemi yok. Avrupa’da ciddi bir savaş olunca NATO anında kıyıya çekildi. Biz Ukrayna emniyet modelini önerdik. Bunda da şayet toprak bütünlüğüne karşı bir hal gelişirse, belli sayıda garantör ülke Ukrayna’nın beraberinde olacak” ifadesini kullandı. Yapılan bildirimde uyuşmanın yalnızca 24 Şubat’tan sonra işgal edilen topraklar üstüne bulunduğu belirtilirken 2014’te Kırım’ın ilhak edilmesi sonrasında Ukrayna’nın doğusunu ele yaşamış Moskova yanlısı kümeler ile alakalı halun daha değişik bulunduğu hatırlatıldı.

Taslak planda Ukrayna silahlı kuvvetlerinin devam edeceği ancak NATO gibi bir birliğin dışında kalmayı taahhüt etmesi ve yabancı askeri üslerin ülkeye konuşlanmasına da izin verilmeyeceği yer alıyor.

Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov da dün yaptığı bildirimde Ukrayna’nın Avusturya ve İsveç gibi tarafsız bir statüsü olma ihtimalini öne sürmüştü.

Öte yandan Financial Times’a konuşan iki yetki sahibi de uyuşma metninde Rusya’nın Ukrayna’da Rusça kullanılmasının önünü açmayı planladığını aktardı. Rusya, işgale başlarken, Ukrayna’da Rusça konuşanları güvenliğini sağlamak amacıyla ve “neo-nazilerin” oluşturduğu “soykırımı” durdurmak amacıyla savaşının başladığı savını meydana atmıştı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Beşiktaş'a yeni hoca !Önceki Haber

Beşiktaş'a yeni hoca !

Galatasaray için büyük gün !Sonraki Haber

Galatasaray için büyük gün !

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar