İstanbul
DOLAR31.9818
EURO34.8472
ALTIN2243.6

BEDAŞ'tan uyarı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BEDAŞ'tan uyarı!
Abone ol

Elektrik abonelerinin uyuşmalarının dışında çoktan güç çekmeleri durumunda elektrik altyapısında ağır hasarlar oluşabiliyor. Can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla çok güç çekiminin yapılmaması gerekiyor. BEDAŞ husus ile alakalı vatandaşları uyardı.

Elektrik tüketicilerinin sistemden bağlantı uyuşmalarının üstünde güç çekmesi, elektrik altyapısında ağır zarara namacıyla olurken tüketicilerin can ve mal güvenliğini de tehdit ediyor. İstanbul Avrupa Yakası’nda 5,3 milyondan çok tüketiciye dağıtım hizmeti veren BEDAŞ, elektrik arızalarının aşağı yukarı yüzde 20’sinin ana kaynağı olan ‘Güç Aşımı’ husussu ile alakalı tüketicileri ilgili olmaya çağırırken, bu tür bir halde neler yapılması gerektiği husussu ile alakalı bilgilendirmede bulundu.


Her geçtiğimiz gün büyüyen ve ilerleyen İstanbul’un Avrupa Yakası’nda 2021 senesinde elektrik kullanımı bir önceki seneye göre yüzde 6,2 artarak 27,5 milyar kWh’ye ulaştı. Artan isteği karşılamak, 5,3 milyondan çok tüketiciye kesintisiz ve kaliteli enerji sunmak amacıyla yatırım, bakım ve tamir çalışmalarına devam eden Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), elektrik arızalarının aşağı yukarı yüzde 20’sinin ana kaynağı olan ‘güç aşımına karşı’ da tüketicileri ilgili olmaya çağırdı.

GÜÇ AŞIMININ DEVAMI ‘USULSÜZ ELEKTRİK KULLANIMINA’ GİRİYOR

Bazı tüketicilerin bağlantı gücünün üstünde güç çekmesi namacıylaiyle, kablo ve trafoların üstündeki yükü artıran güç aşımı; can ve mal güvenliği riski yaratan yangın ve patlamalara da yol açabiliyor. Bu amaçla hem enerji altyapısının sıhhatli çalışması hem de meydana gelebilecek tehlikeleri önleyebilmek adına tüketicilerin bağlantı gücünü aşmaması büyük ehemmiyet taşıyor.

Şirket olarak bu tür hadiselera karşı lüzumlu bütün önlemleri alan BEDAŞ, tüketicilerin bu hususta bilinçlenmesine de katkı sunmayı hedefliyor.

BEDAŞ’tan hususyla alakalı oluşturulan açıklamada, abonelere ilk bağlantı uyuşmasında tahsis edilen kapasitesi, kullanıcının ‘bağlantı gücünü’ oluşturduğuna işaret edilerek, “Ancak zaman amacıylade tüketilen elektrik miktarı arttığı halde, güç artışına gidilmeyebiliyor. Oysa mevzuata göre tüketici, dağıtım şebekesine bağlı bağlantı gücünü, düzenin güvenliği üstünde risk oluşturacak şekilde iki devre üst üste yüzde 20 aştığında dağıtım bağlantı uyuşması hükümleri ihlal edilmiş sayılır. Bağlantı Sistem Kullanım Yönetmeliği’ne göre bildirim tarihinden itibaren; 30 gün ortamında güç artırımı isteğinde bulunmayan ve 6 aylık vakit ortamında uyuşma gücünü yeniden yüzde 20’den çok ihlal eden tüketiciler ‘usulsüz elektrik’ enerjisi tüketmiş oluyor. Usulsüz elektrik kullanımı de yasalara göre suç olup, cezai yaptırımları var. Bu noktada tüketicilerin gelen ikaz mesajlarına çok ilgi etmesi ve bu tarz bildirimlerden itibaren hizmet aldıkları dağıtım şirketinden güç artış isteğinde bulunması gerekiyor” değerlendirilmesinde bulunuldu.

BÖLGELERİNDEKİ TÜKETİCİLERİ DE MAĞDUR EDİYORLAR

Aşırı yük çekilmesinden kaynaklı birtakım noktalarda kablo ve trafoların sahip olunan kapasitelerinin üstünde hizmet vermek mecburiyetinde kaldığına işaret edilen açıklamada, “Bu şekilde usulsüz elektrik kullanımınden kaynaklı can ve mal güvenliği riski yaratan yangın, patlama gibi hadiseler yaşanabilir. Bu ihlal aynı vakitte dağıtım şebekesinde ve bağlantı hatlarında da sık sık arızaların oluşmasına, tüketicinin ve seviye sakinlerinin elektrik kesintisi yaşamasına namacıyla olabiliyor” denilerek, güç aşımı husussu ile alakalı tüketicilerin ilgi etmesi gereken noktalar ise madde madde şu şekilde özetlendi:

- Eğer güç aşımı yapıldıysa ve iki defa üst üste yüzde 20’den çok sistemden güç çekildiyse yetki sahibi elektrik fen adamı (mühendis ya da tekniker / teknisyen) vasıtasıyla güç artışı isteğinde bulunmalı.

- Güç aşımı ihbarı aboneye ulaştığında en yakın Müşteri Operasyon ve Destek Merkezi’ne giderek çeşitli bilgi alınmalı.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
FENERLİ OYUNCU EVLENİYOR!Önceki Haber

FENERLİ OYUNCU EVLENİYOR!

Ege’den Büyük TicaretSonraki Haber

Ege’den Büyük Ticaret

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar