İstanbul
DOLAR31.9818
EURO34.8472
ALTIN2243.6

Merkez Bankasından açıklama !

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Merkez Bankasından açıklama !
Abone ol
Merkez Bankası, beklentilere paralel olarak siyaset faizini yüzde 14'te sabit tuttu.

Merkez Bankası (TCMB), günümüz toplantısında siyaset faizini yüzde 14’te sabit bıraktı. Piyasa beklentisi de faizin sabit tutulacağı bekleniyordu.

Böylece banka, son üç toplantıda faizi sabit tutmuş oldu.

Açıklamada, yüzde 54,44 ile 20 senenin zirvesine ve TCMB’nin yüzde 5’lik hedefinin 11 katına çoğalan enflasyonun nasıl düşürüleceğine dair somut bir ifade yer almadı.

Ukrayna’da devam eden çatışmanın ise enerji maliyetlerini artırdığına ilgi çekildi.

Kararın sonrasında dolar/TL, 14,70’ten 14,78’e yükseldi.

TCMB, geçtiğimiz sene eylül ile Aralık ayı arasındaki dört toplantıda faizi toplamda 500 baz puan indirmişti.

Bu faiz indirimlerinin sonrasında dolar/TL 8,30’dan 18,30’lara kadar yükselmiş, rezerv satışları ve kur korumalı mevduat programıyla döviz kurları aşağı gelmişti.

Döviz kurlarının artışının da etkisiyle resmi tüketici enflasyonu şubatta yüzde 54,44 ile 20 senenin zirvesine yükselmişti.

‘ÇATIŞMAYA DÖNÜŞEN JEOPOLİTİK RİSKLER…’
TCMB Para Politikası Kurulu açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Para Politikası Kurulu (Kurul), siyaset faizi olan bir hafta vadeli repo iduruma faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.


Çatışmaya dönüşen jeopolitik tehlikeler ve salgında varyantlar, küresel ve çevresel iktisadi etkinlik üzerindeki aşağı yönlü tehlikeleri canlı tutmakta ve belirsizliklerin daha da yükselmesine yol açmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, enerji başta olmak üzere birtakım sektörlerdeki arz kısıtlarının daha da ilgi çekici duruma gelmesi ve nakliyat maliyetlerindeki yüksek civar uluslararası ölçekte yapımcı ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkisi yakından izlenmektedir.

Bununla birlikte, ilerlemiş ülke merkez bankaları çoğalan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen artışın beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi etkinlik, işgücü pazarı ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak ilerlemiş ülke merkez bankalarının para siyasetsı iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici maddi duruşlarını duruman sürdürmekte, varlık alım programlarını azaltarak devam ettirmektedir.

CARİ DENKGEDE RİSK VURGUSU
Kapasite kullanım civarleri ve başka lider göstergeler vatan içerisinde iktisadi etkinlikin, çevresel değişiklikler meydana çıksa bile dış talebin de olumlu etkisiyle kuvvetli seyrettiğine işaret etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan tehlikeler yakından takip edilmektedir. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir civarlerde kalıcı duruma gelmesi, fiyat devamlılıkı amacıyla ehemmiyet arz etmektedir. Kurul, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme sürati ve erişilen finansman kaynaklarının hedefina ideal şekilde iktisadi etkinlik ile buluşmasının finansal devamlılık yönünden mühim bir rol oynayacağını değerlendirmiştir.

SICAK ÇATIŞMA ORTAMI MALİYETLERİ ARTIRDI

Enflasyonda yakın dehemmiyetde gözlenen yükselişte; sıcak çatışma ortamının yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik esaslerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkisi, küresel enerji, besin ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü nedenler ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Kurul, sürdürülebilir fiyat devamlılıkı ve finansal devamlılıkın tesisi amacıyla atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının tekrar tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkisinin de ortadan kaldırılmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, siyaset faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkisi yakından takip edilmekte ve bu dehemmiyetde fiyat devamlılıkının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması hedefiyle TCMB'nin bütün siyaset araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir siyaset çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir.

TCMB, fiyat devamlılıkı esas hedefi tarafında enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden kuvvetli göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki bütün araçları liralaşma stratejisi kapsamında kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak devamlılık, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin devam etmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yolu ile makroekonomik devamlılıkı ve finansal devamlılıkı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sıhhatli ve sürdürülebilir bir şekilde devamı amacıyla ideal zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri merkezli bir çerçevede almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içerisinde yayımlanacaktır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Galatasaray için büyük gün !Önceki Haber

Galatasaray için büyük gün !

Bakan Nebati’den açıklama geldi !Sonraki Haber

Bakan Nebati’den açıklama geldi !

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar